Als thuiskok ben je vast bekend met het belang van het hebben van de juiste soorten pannen. Elke gerecht of recept vraagt om een andere aanpak. Misschien kook je niet elke dag meer zelf en krijg je enkele dagen per week een kant-en-klare maaltijd thuisbezorgd. Dit gemak wil je natuurlijk ook doorvoeren in je andere maaltijden. Koken hoeft niet ingewikkeld te zijn als je beschikt over de juiste spullen. In deze blog gaan we daarom verder in op de voordelen van kookpannen, koekenpannen, wokpannen, braadpannen, steelpannen en pannenkoekenpannen.
Kookpannen
De kookpan is veelzijdig en ideaal voor het bereiden van soepen, het koken van groenten, pasta of rijst. De hoge, rechte zijden en gelijkmatige warmteverdeling maken hem perfect voor deze taken. Overweeg een kookpan met een dikke bodem om de hitte gelijkmatig te verdelen en kies een maat die bij jouw kookbehoeften past. De keuze tussen een pan met of zonder antiaanbaklaag hangt af van je persoonlijke voorkeur en het soort gerechten dat je het meest bereidt.
Koekenpannen
Koekenpannen zijn onmisbaar voor het dagelijkse bak- en braadwerk. Deze pannen, met hun lage, schuine randen, zijn ontworpen om hitte snel te verspreiden, wat ideaal is voor het aanbraden van vlees, het bakken van eieren of pannenkoeken. Het oppervlak kan van verschillende materialen zijn gemaakt, zoals roestvrij staal, gietijzer of een antiaanbaklaag. Roestvrijstalen pannen zijn duurzaam en behouden hun glans, terwijl gietijzer een superieure warmteretentie biedt. Een pan met een antiaanbaklaag is perfect voor beginners en vereist minder olie of boter bij het koken.
Wokpannen
De wok kennen we van de oosterse keuken. Deze pan, met zijn hoge, conische vorm, is ideaal voor snelle en hoge temperaturen zoals voor het roerbakken. De kleine bodem zorgt voor intense hitte, terwijl de brede bovenkant ruimte biedt voor het omscheppen van ingrediënten. Een wok kan van verschillende materialen zijn gemaakt, waaronder gietijzer en koolstofstaal. Koolstofstaal is licht en verwarmt snel, terwijl een gietijzeren wok zijn warmte juist langere tijd goed kan vasthouden. Dit is ook een ideale plan om een kant-en-klaar maaltijd mee op te warmen van bijvoorbeeld Factor Meals of Uitgekookt.
Braadpannen
Dan is er de braadpan; ideaal voor o.a. slow-cooking. Of je nu een stoofpotje maakt of een groot stuk vlees braadt, deze pan met zijn dikke wanden en deksel houdt de warmte goed vast. Overweeg een gietijzeren braadpan voor de beste warmteverdeling. De binnenkant kan geëmailleerd zijn om te voorkomen dat voedsel aan de pan blijft kleven. Bovendien werken braadpannen op zowel het fornuis als in de oven, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor recepten die eerst aanbraden en daarna langzaam garen vereisen.
Steelpannen
Vervolgens komen we bij de steelpan, de kleinste maar een van de meest gebruikte pannen in de keuken. Of je nu saus maakt, melk opwarmt of groenten kookt; de steelpan is altijd een goede optie. Ze zijn meestal gemaakt van roestvrij staal of aluminium en beschikken vaak over een antiaanbaklaag. Een goede steelpan heeft een stevige, comfortabele handgreep die de warmte niet geleid (heel veilig) en een goed sluitend deksel om de warmte en het kookvocht binnen te houden.
Pannenkoekenpannen
Last but not least is er natuurlijk nog de pannenkoekenpan. Speciaal ontworpen voor het bakken van de perfecte pannenkoeken. Deze pannen hebben een zeer lage of zelfs geen rand, waardoor je gemakkelijk een spatel onder de pannenkoek kunt schuiven om ze om te draaien. Ze kunnen een antiaanbaklaag hebben en zijn heel eenvoudig te reinigen. Sommige versies zijn zelfs voorzien van leuke vormen of patronen om jouw pannenkoek net dat beetje extra uitstraling te geven.
Elke pan heeft zijn eigen unieke eigenschappen en toepassingen. Het leren kennen van je pannen en hoe je ze het beste kunt gebruiken, kan je helpen om je kookkunsten naar een hoger niveau te tillen. Of je nu een ambitieuze thuiskok bent of een ervaren chef-kok, de juiste pan kan het verschil maken tussen een goed en een geweldig gerecht. Herinner je jezelf er altijd aan dat goed kookgerei niet alleen nuttig is, maar ook een bron van inspiratie kan zijn bij het creëren van heerlijke maaltijden, zoals bijvoorbeeld het kerstdiner.
Het verschil tussen inductiepannen en normale pannen ligt in de manier waarop ze warmte geleiden. Dit komt door de manier waarop inductiekookplaten werken ten opzichte van traditionele gas- of elektrische kookplaten. Inductiekookplaten gebruiken een elektromagnetisch veld om warmte te genereren. Dit veld reageert met de bodem van de pan, waardoor de pan zelf de warmtebron wordt. Voor deze kooktechniek is het essentieel dat de pan magnetisch is. Dit betekent dat inductiepannen moeten worden gemaakt van of bevatten een soort ferromagnetisch metaal zoals gietijzer of sommige soorten roestvrij staal. Normale pannen, aan de andere kant, zijn ontworpen om te werken op gas- of elektrische kookplaten. Deze pannen ontvangen hun warmte van de vlam of het verwarmingselement van de kookplaat. Deze pannen kunnen van elke materiaalsoort zijn gemaakt, waaronder koper, aluminium, niet-magnetisch roestvrij staal of keramiek.