Direct een proefpakket aanvragen?

Tijdelijk een voordelig pakket met 4 of 6 maaltijden, gratis bezorgd!


Gezond en lekker eten zonder koken
Extra voordelig kennismaken
Geheel vrijblijvend proberen
Gratis bezorgd door vaste bezorger

10 tips voor een stressvrij kerstdiner

Je herkent het misschien wel; een paar maanden geleden stelde je vrolijk voor het kerstdiner te verzorgen, maar nu de kerstdagen dichterbij komen begin je toch een beetje te stressen.. Wat wil je maken? Hoeveel tijd gaat dat allemaal kosten? Moet ik rekening houden met specifieke diëten zoals glutenvrij, lactosevrij of vegetarische maaltijden? Waar begin je? Stop met stressen! In deze blog vind je 10 tips voor een stressvrij kerstdiner

1. Stel je menu op tijd samen
Nee, je hoeft echt niet in augustus al aan je kerstdiner te denken, maar als je nog niet begonnen was, doe dat dan nu gelijk! Een goede voorbereiding is het halve werk. Heb je al een idee voor het hoofdgerecht? Schrijf het op en verzin daar de rest van het menu omheen. Geen inspiratie? Google is je beste vriend! Er zijn enorm veel websites met heerlijke gerechten om jouw menu compleet te maken. Denk ook gelijk even na over de kinderen. Eten ze alles mee of eten zij een ander hoofdgerecht terwijl de volwassenen een tussengerecht eten?

2. Welke bereiding werkt voor jou?
Let bij het samenstellen van het kerstmenu op de manier van bereiding. Heb je maar een klein oventje? Dan zijn 3 verschillende gerechten die in de oven bereid moeten worden misschien niet de juiste keuze.. Misschien heb je wel een contactgrill in de kast staan of zelfs een cupcakemaker. Het klinkt gek, maar met een beetje creativiteit zet je juist met dit soort verrassende apparaten iets bijzonders op tafel! En zo houd je je gaspitten én de oven vrij voor andere gerechten!

3. Uitproberen
Staat er een gerecht op het menu dat je nog niet eerder hebt gemaakt? Probeer het even uit van tevoren. Zo kun je gelijk zien hoeveel tijd het jou echt kost en wat je er precies voor nodig hebt. Zo is de kans op ongewenste verrassingen (en dus kerststress) een stuk kleiner op de dag zelf!

4. Maak (en volg) een draaiboek
Zodra je eruit bent wat er op het kerstmenu komt te staan en je weet hoeveel tijd het kost om elk gerecht te maken, kun je aan de slag met een draaiboek. Plan daar zorgvuldig je hele menu in, inclusief de planning voor de kinderen. Noteer wat er bij welk gerecht dient te gebeuren en hoe lang het in de oven / pan / .. moet. Dit draaiboek wordt jouw life saver, dus hou dit bij je, volg het op en pas het waar nodig aan zodat je hier op de dag zelf niet over na hoef te denken.

5. Gerechten voorbereiden
Zoals ik al zei: een goede voorbereiding is het halve werk! Kies gerechten die je de dag (of avond) van tevoren kunt maken of voorbereiden. Hoe minder je op kerstdag zelf hoef te doen hoe minder stress.

6. Serveer niet alles uit op de borden
Altijd een kritiek stresspuntje: het uitserveren van de borden. Het is je gelukt om alles op tijd af te krijgen en dan wil je het ook nog eens stilistisch verantwoord op de borden serveren zónder dat het eten koud is als je het je gasten voorschotelt. Natuurlijk, dat is allemaal mogelijk! Het is leuk om alles bij het hoofdgerecht op mooie (verwarmde) schalen op tafel te serveren. Je hebt niet voor niets in de keuken gestaan toch? Wel zo leuk om het geheel zo te presenteren!

7. Aankleding kersttafel – denk niet te moeilijk
Ik zie altijd de mooiste kersttafels op het internet voorbij komen. Ze staan vaak vol met prachtige kaarsen, kerstballen, vaasjes met bloemen en soms nog een verdwaalde rendier.. Heel leuk natuurlijk, maar vaak staat de tafel al vol genoeg met alle borden en glazen (zeker als je ook nog eens serveert zoals bij punt 6). Zet eerst al het serviesgoed even op tafel en kijk hoeveel ruimte je nog over hebt, je zult zien dat je zó klaar bent!

8. Maak niet alles zelf
Natuurlijk wil je zelf aan de slag met het kerstmenu, maar je hoeft echt niet alles zelf te maken! Een klein beetje smokkelen mag best, niemand zal het je kwalijk nemen Wij hebben al diverse soorten nagerechten gemaakt en voor ons werkt een dessert uit de vriezer het prettigst. Tijdens het kerstdiner (en vooral ervoor) staat je koelkast helemaal vol met allerlei hapjes, drankjes en gerechten die je al voorbereid hebt, dus daar is weinig ruimte voor een dessert. Nog even snel een dessert in de oven schuiven tijdens het diner zelf werkte bij ons ook niet perfect, want het was zo gezellig dat we toch iets van het draaiboek afweken en het dessert uiteindelijk wel erg lang op zich liet wachten. Denk bijvoorbeeld aan een semifreddo! Dit kun je ruim van te voren maken, staat niet in de weg en valt vaak goed in de smaak! Er zijn genoeg heerlijke variaties van te vinden, dus je kunt er vast eentje vinden die perfect bij het menu past.

9. Serveer een dessert uit de vriezer
Wij hebben al diverse soorten nagerechten gemaakt en voor ons werkt een dessert uit de vriezer het prettigst. Tijdens het kerstdiner (en vooral ervoor) staat je koelkast helemaal vol met allerlei hapjes, drankjes en gerechten die je al voorbereid hebt, dus daar is weinig ruimte voor een dessert. Nog even snel een dessert in de oven schuiven tijdens het diner zelf werkte bij ons ook niet perfect, want het was zo gezellig dat we toch iets van het draaiboek afweken en het dessert uiteindelijk wel erg lang op zich liet wachten. Denk bijvoorbeeld aan een semifreddo! Dit kun je ruim van te voren maken, staat niet in de weg en valt vaak goed in de smaak! Er zijn genoeg heerlijke variaties van te vinden, dus je kunt er vast eentje vinden die perfect bij het menu past.

10. Besteed het kerstdiner uit!
Het verzorgen van een kerstdiner zal, ondanks al je voorbereidingen, nooit helemaal stressvrij zijn. Je wilt toch het beste voor je gasten en er gaat altijd wel iets mis, hoe klein ook. Hoe verklein je die kans? Zorg dat je helemaal niet hoeft te koken! Wat dacht je van stressvrij bij familie of vrienden eten? Ook goed geregeld toch?